ΜΑΖΙ

Όχι στο απαρτχάιντ και στις υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις. Όχι στα υγειονομικά πιστοποιητικά ως μέσο διάκρισης και ελέγχου. Όχι στις αναστολές εργασίας και στην αυθαιρεσία των εργοδοτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όχι στον ολοκληρωτισμό. Ο φασισμός δεν θα περάσει. Αγωνιζόμαστε για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για την ίδια την ζωή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ: «Αλληλεγγύη στους υγειονομικούς που κινδυνεύουν να απολυθούν στις 31/3/2022»

 «Αλληλεγγύη στους υγειονομικούς που κινδυνεύουν να απολυθούν στις 31/3/2022» .

 -Ένα ψέμα που όλοι το πιστεύουν δε διαφέρει καθόλου από μια αλήθεια. Έχει ακριβώς τις ίδιες συνέπειες. Πονάει αληθινά. Αληθινά σε τυραννάει. Μ΄ άλλα λόγια, μια ψεύτικη αλήθεια δε διαφέρει σε τίποτα απολύτως από ένα αληθινό ψέμα.

Η Τελευταία μαύρη γάτα, Ευγένιος Τριβιζάς

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι απλώς ένα οικονομικό δόγμα ή ένα σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης που θεμελιώνεται στην αγορά, την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική ελευθερία. Δεν είναι απλώς μια ιδεολογία της αδέσμευτης καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς που περιορίζει την εμβέλεια της διακυβέρνησης. Είναι μια πολιτική ορθολογικότητα διακυβέρνησης που επιδιώκει μια γενικευμένη και διάχυτη κοινωνική κανονικότητα όπου θεμελιώνεται σε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής, ακόμη και τις πιο μύχιες, με όρους λογικής της βελτιστοποίησης. Η κοινωνική ζωή, η ζωή των ανθρώπων και οι ανθρώπινες σχέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της διακυβέρνησης. Όπως είπε και η Θάτσερ: «Τα οικονομικά είναι μέθοδος. Ο στόχος είναι να αλλάξουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων»

Το πλανητικό σχέδιο που προσπαθούν να επιβάλλουν οι κυβερνήσεις είναι ριζικά μη πολιτικό. Εξοβελίζουν την πολιτική ως ατομική και συλλογική αναγκαιότητα για την επίλυση κοινών  προβλημάτων  και την αντικαθιστούν  με έναν τρόπο διακυβέρνησης που βασίζεται μόνο σε αλγοριθμικό έλεγχο.

Η πανδημία ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέβαλε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, την κατάργηση του προσώπου, την κοινωνική αποστασιοποίηση, τον έλεγχο των συνειδήσεων, το μη σεβασμό των νεκρών, τη νοητική και συναισθηματική κακοποίηση,   την παραδειγματική τιμωρία και τα παράνομα πρόστιμα  όσων αρνούνται «να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις». Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες δηλώσεις των ισχυρών, πρέπει να διατηρηθούν ακόμη κι όταν ο υγειονομικός τρόμος θα έχει υποχωρήσει.

‘Όπως συμβαίνει κάθε φορά που εγκαθιδρύεται ένα δεσποτικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και αναστέλλονται οι συνταγματικές εγγυήσεις, το αποτέλεσμα είναι, όπως συνέβη με τους Εβραίους υπό φασισμό, η δυσμενής διάκριση σε βάρος μιας κατηγορίας ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται αυτόματα πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σε αυτό αποβλέπει η δημιουργία του λεγόμενου green pass.

Η «πράσινη κάρτα» καθιστά εκείνους που τη στερούνται φορείς ενός εικονικού κίτρινου αστεριού.

Αλλά και οι κάτοχοι της πράσινης ταυτότητας θα έχουν τη δυνατότητα, αν δεν αντισταθούν, να κατανοήσουν με οδυνηρό τρόπο ότι  με το green pass δεν εξυπηρετείται η υγεία, αλλά ο έλεγχος του πληθυσμού.

«Αποδιοπομποίηση» (scapegoating) είναι η διαδικασία με την οποία μια κοινότητα ή ομάδα επιρρίπτει αδικαιολόγητα (ή δυσανάλογα) την ευθύνη για φυσικές καταστροφές, θανατηφόρες επιδημίες, στρατιωτικές ήττες, οικονομικές κρίσεις, άνομες πράξεις ή οργανωτικές αποτυχίες, σε μια μειονότητα ή σε ορισμένα άτομα τα οποία στη συνέχεια αποπέμπει ή εξοντώνει. Και είναι συντριπτική ήττα για ολόκληρη την κοινωνία, να προστεθεί ο διαχωρισμός μεταξύ υγειονομικά ορθοφωνούντων και διαφωνούντων στους παγιωμένους διαχωρισμούς που τροφοδοτεί η παγκόσμια ολιγαρχία τις ανθρώπινες κοινωνίες για να πετύχει τους σκοπούς της.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο από την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη, χιλιάδες εργαζόμενοι/-ες στις δημόσιες δομές της υγείας, τελούν υπό αναστολή εργασίας- χωρίς να τους καταβάλλεται έστω ένα τμήμα του μισθού τους, όπως δίνεται ακόμη και σε περιπτώσεις βαριάς εγκληματικότητας-  γιατί δεν επέλεξαν να εμβολιαστούν. Εν τω μεταξύ, όσοι από αυτούς ήταν με σύμβαση, έχουν ήδη απολυθεί. Το τελεσίγραφο από τον υπουργό υγείας λήγει στις 31/3/2022 για τους εναπομείναντες  εργαζόμενους σε αναστολή (σε αριθμό περίπου 4.700) και όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ως τότε, θα απολυθεί.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης θεωρούμε ότι από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα έχει πλέον αποδειχτεί ξεκάθαρα ότι δεν υφίστανται ιατρικοί λόγοι για την απόλυση των χιλιάδων υγειονομικών εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, μιας και όλοι νοσούν και όλοι μεταδίδουν, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκαναν.

Η πραγματική δημοκρατία εμπνέει και πείθει. Είναι η συζήτηση ανάμεσα σε δόξες-με την αρχαιοελληνική της έννοια- σε διάφορες απόψεις. Η δημοκρατία  θεμελιώνεται ρητά στη δόξα, στη γνώμη, στην αντιπαράθεση των γνωμών, στη διαμόρφωση μιας κοινής γνώμης. Η αναίρεση των γνωμών του άλλου είναι κάτι παραπάνω από επιτρεπτή και νόμιμη, είναι η ίδια η ανάσα της δημόσιας ζωής. Η πραγματική δημοκρατία δεν τιμωρεί, δεν εκβιάζει, δεν εκδικείται. Είναι συνταρακτικό το συναίσθημα για έναν άνθρωπο που εκ-βιάζεται, από τις κοινωνικές και οικονομικές κυρώσεις, να υποστεί μια ιατρική πράξη για την οποία δεν έχει πεισθεί για την ωφελιμότητά της ή στέκεται απέναντι στα πιστεύω του.

Πέρα από τη νομιμότητα αυτών των απολύσεων, το μέτρο αυτό, έχει μόνο εκδικητικό, τιμωρητικό  και συλλογικά παραδειγματικό χαρακτήρα, ενώ εν μέσω της διογκούμενης ακρίβειας και επιδείνωσης της ζωής μας, γίνεται και εγκληματικά απάνθρωπο. Επιχειρείται ταυτόχρονα η ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η άρση της μονιμότητας στην εργασία και η περαιτέρω μειώσεις προσωπικού.

Από την αρχή της πανδημίας καλούμε σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τα οργανογράμματα κάθε δημόσιας δομής υγείας και σε αποκατάσταση της διαφάνειας, της επιστημονικής μεθόδου και της δημοκρατικής λογοδοσίας.

Ειδικότερα ζητάμε τώρα παράλληλα την ανάκληση των άδικων και στην πράξη αναποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που συμπεριλαμβάνει:

  • την κατάργηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού – Green Pass,
  • την κατάργηση του προστίμου των 100 Ευρώ και αναδρομική επιστροφή όλων των προστίμων στα φυσικά πρόσωπα,
  • την επαναπρόσληψη των χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών εργαζομένων και την καταβολή αποζημίωσης για την παράνομη αναστολή τους.

Μια κοινωνία χωρίς πρόσωπο, χωρίς παρελθόν,  χωρίς φυσική επαφή και χωρίς συντροφική και αδελφική αλληλεγγύη είναι μια κοινωνία φάντασμα και, ως τέτοια καταδικασμένη σε βέβαιη και μάλλον ταχύτατη καταστροφή. Η αποσόβηση αυτής της καταστροφής είναι υπόθεση που αφορά όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας.

ΥΓ

Το κείμενο αυτό γράφτηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας που έχουν καταδικαστεί σε ασιτία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και βρίσκονται σε διαμαρτυρία διαρκείας έξω από το Υπουργείο Υγείας από 14/2/2022. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους φωνή διαμαρτυρίας στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα στις 20/3/2022 στην Αθήνα και τραγουδάμε μαζί τους για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην Πλατεία Συντάγματος την ίδια ημέρα. 

                                                       ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                               Παύλου Κατερίνα 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.