ΜΑΖΙ

Όχι στο απαρτχάιντ και στις υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις. Όχι στα υγειονομικά πιστοποιητικά ως μέσο διάκρισης και ελέγχου. Όχι στις αναστολές εργασίας και στην αυθαιρεσία των εργοδοτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όχι στον ολοκληρωτισμό. Ο φασισμός δεν θα περάσει. Αγωνιζόμαστε για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για την ίδια την ζωή.

Μ.Α.Ζ.Ι.: Ομιλία στο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Αχαΐας στις 24.1.2024

Πανελλαδική κίνηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

https://mazi-kinisi.blogspot.com                                 mazi.kinisi@gmail.com

 

         Ομιλία Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ                                                                                  24.1.24

Λέγομαι Άννα Παπαδοπούλου και εκπροσωπώ μαζί με άλλους 5 συναδέλφους μου από Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την ανεξάρτητη και ακομμάτιστη Πανελλαδική Κίνηση Εκπαιδευτικών Μ.Α.Ζ.Ι. (Μέτωπο για την Αυτοδιάθεση, την Ζωή και την Ισότητα).

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο σωματείο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, για να μιλήσουμε για τις διεκδικήσεις μας και τους αγώνες στα εργασιακά ζητήματα όπως η στασιμότητα των μισθών μας, η κατάργηση των δώρων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η αύξηση της γραφειοκρατίας, η υποστελέχωση του δημοσίου και πολλά που ήδη ειπώθηκαν ή θα ειπωθούν.

Αλλά για ποια εργασιακά να μιλήσει κανείς και για ποιους αγώνες τη στιγμή που οι αποφάσεις παίρνονται και οι πολιτικές χαράσσονται -μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια- από φορείς μη εκλεγμένους, εκτός Βουλής ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Οι αποφάσεις παίρνονται από κέντρα όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η διορισμένη και μη εκλεγμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία όλων τους με ιδιωτικούς εταιρικούς συνασπισμούς (Big Tech και Big Pharma).

Οι ειλημμένες αποφάσεις αυτές δίνονται στην εκάστοτε κυβέρνηση υπό τη μορφή οδηγιών – εντολών προς εκτέλεση. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο ποια ακριβώς θα είναι η επιρροή και οι πιέσεις που θα ασκήσει το σωματείο μας; Ποιες θα είναι οι θέσεις της ΑΔΕΔΥ και οι διεκδικήσεις σχετικά με τα παρακάτω ζητήματα που καθορίζουν ή θα καθορίσουν τη ζωή όλων μας:

1) Η διάλυση του δημόσιου τομέα, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια) 

2) Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, το χρηματιστήριο ενέργειας, το χρηματιστήριο ρύπων, οι περιβαλλοντικοί φόροι

3) Ο περιορισμός της ελευθερίας του πολίτη στο όνομα της κλιματικής κρίσης και ενεργειακής μετάβασης (όπως φόροι αποτυπώματος άνθρακα, έξυπνες πόλεις των 15 λεπτών, αυξήσεις στα ναύλα, εισιτήρια, διόδια, αλλαγή του διατροφικού μοντέλου)

4) Η υποχρεωτική ψηφιοποίηση της ζωής. Ψηφιακή ενοποίηση συστημάτων, συναλλαγές όλο και περισσότερο άυλες, ψηφιακές πλατφόρμες για όλα. Η επίθεση που δεχόμαστε ως πολίτες από την κυριαρχία των πλατφορμών στη ζωή μας παρουσιάζεται ως απόλυτος εκσυγχρονισμός, ενώ στην πραγματικότητα υπονομεύει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως η εργασία. Η κοινωνική φύση του ανθρώπου αλλοτριώνεται, αφού απομονωνόμαστε σε έναν εικονικό ψηφιακό κόσμο καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες αποκλείουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον άνθρωπο, που θα μπορούσε να υπερσκελίσει μια σειρά από αναδυόμενα προβλήματα.

5) Η τεχνητή νοημοσύνη που προωθείται  στο όνομα της ταχύτητας και της ευκολίας πλέον θα παράγει ιδέες, αξίες και πολιτισμό για τον άνθρωπο, χωρίς τον άνθρωπο. Η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν αξιοποιείται προς όφελος των εργαζομένων, αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται εναντίον τους καταργώντας όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας.

6) Το ψηφιακό χρήμα είναι εν μέρει εδώ, καθώς είναι ήδη υποχρεωτικό το χτίσιμο αφορολόγητου μόνο ψηφιακά. Επιπλέον πολλά επιδόματα και επιδοτήσεις δίνονται μόνο (ή δίνεται μεγαλύτερο ποσό),  αν ξοδευτεί το ποσό ψηφιακά, αλλά και με ελεγχόμενο τρόπο (voucher, pass, κουπόνια). Ήδη εξαγγέλλονται  προγράμματα από τις Τράπεζες για διαχείριση των οικονομικών μας με ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο αριθμό δωρεάν συναλλαγών και αρνητικό επιτόκιο (!). Τεχνητή νοημοσύνη και αποκλειστικά ψηφιακό χρήμα θα είναι η νέα μας φυλακή που θα είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε εάν θέλουμε να ζήσουμε σε αυτήν την κοινωνία υπό όρους καθολικού ελέγχου και δήθεν απόλυτης ασφάλειας.

7) Από τη μια προωθείται ο δικαιωματισμός, ενώ συγχρόνως παραβιάζονται και καταργούνται δικαιώματα.

8) Η υπογεννητικότητα, τα αντικίνητρα και η επίθεση στο θεσμό της οικογένειας με την απουσία ουσιαστικής μέριμνας για την ενίσχυσή της.

9) Η λογική της μοναδικής άποψης και η φίμωση της διαφορετικής άποψης. Οι έξωθεν εντολές μετατρέπονται σε κυβερνητικά αφηγήματα τα οποία παρουσιάζονται ως μονόδρομος. Η διαφορετική άποψη ποινικοποιείται, χαρακτηρίζεται ως ψευδής είδηση και παραπληροφόρηση.

 Ενδεικτικά στο «Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση (2021-2027)» αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Education Αrea) αναφέρεται: «Ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα μέσω του εντοπισμού συγκεκριμένων λέξεων και εκφράσεων αλλά και αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης».

Επίσης η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι: «Η Ε.Ε. χρειάζεται ειδικό καθεστώς κυρώσεων για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές παρεμβάσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης από εχθρικούς παράγοντες».

Kαι αναρωτιόμαστε: ποιος θα καθορίζει ποια είναι η παραπληροφόρηση όσον αφορά θέματα ζωτικής σημασίας όπως τα περιβαλλοντικά ή τα ιατρικά; Ποιος θα αποφασίζει για το ποιος θεωρείται «εχθρικός παράγοντας»; Εχθρικός στα συμφέροντα ποιων; 

Παρατηρούμε και εδώ μια χειραγώγηση στη σημασία των λέξεων, ώστε να ταιριάζουν σε συγκεκριμένα αφηγήματα. Η λογοκρισία, τώρα παρουσιάζεται ως «προστασία από την παραπληροφόρηση»;

10)Τέλος, η αναστολή της ίδιας μας της ζωής, αρχής γενομένης με την αναστολή εργασίας  υγειονομικών υπαλλήλων, μετά την επιβολή υποχρεωτικών ιατρικών πράξεων και με αποφάσεις που δε βασίστηκαν σε κανένα επιστημονικό δεδομένο καταπατώντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις ηθικές αρχές. Οι υγειονομικοί ήταν τα πρώτα θύματα αυτής της νέας εποχής, αυτοί που στάθηκαν απέναντι και είπαν ΟΧΙ στον οδοστρωτήρα του συστήματος. Αυτοί που κανένα σωματείο μας δεν τους υπερασπίστηκε με ουσιαστικούς και δυναμικούς αγώνες.

Τα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να παλέψουμε το επόμενο διάστημα είναι πολλά. Η λύση βρίσκεται στην αντίστασή μας κατά της ατζέντας των κυβερνώντων, η οποία περιλαμβάνει πολλά νέα προβλήματα και δραματική όξυνση των υπαρχόντων. Η δυστοπία είναι ήδη εδώ και θα μείνει αν εμείς το επιτρέψουμε. Στην ιστοσελίδα του ΜΑΖΙ (mazi-kinisi.blogspot.com) υπάρχουν οι θέσεις μας. Ας είμαστε σε εγρήγορση.

Η Κίνηση Μ.Α.Ζ.Ι. κατεβάζει ψηφοδέλτιο γιατί είναι η μόνη που τολμά να θίξει τα προβλήματα στον βαθύτερο πυρήνα τους. Οι ελευθερίες που εκχωρούμε σήμερα είναι οι ελευθερίες που οι μεταγενέστερες γενιές δεν θα μάθουν ποτέ ότι υπήρχαν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.