ΜΑΖΙ

Όχι στο απαρτχάιντ και στις υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις. Όχι στα υγειονομικά πιστοποιητικά ως μέσο διάκρισης και ελέγχου. Όχι στις αναστολές εργασίας και στην αυθαιρεσία των εργοδοτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όχι στον ολοκληρωτισμό. Ο φασισμός δεν θα περάσει. Αγωνιζόμαστε για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για την ίδια την ζωή.

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

 Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε.  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ                                                            ΚΟΡΙΝΘΟΣ  29   /  6   / 2021

ΑΡΓΟΥΣ 17-19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20 100                                                        Α.Π.:  492

ΤΗΛ: 2741026860                                                                           ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε.

Email: aelmek@gmail.com                                                               ΚΟΙΝ.: ΟΛΜΕ- ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ

Blog: http://aelmekor.blogspot.com                                                                 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠ/ΚΩΝ

                                                                                                                           M.M.E.

                                                                                                                                   Δ.Δ.Ε

                         ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Σχετικά με προβληματισμούς συναδέλφων που κατατέθηκαν εγγράφως στο Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας και αφορούν δημοσιεύματα για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια ιστορική, παγκόσμια κατάκτηση της επιστήμης, που σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Έχει συμβάλει σημαντικά στον δραστικό περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας, έχει τιθασεύσει ή/και εξαλείψει μια σειρά από θανατηφόρα και μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα και σύμφωνα με τους ειδικούς θα βοηθήσει και στη μάχη κατά του κορωνοϊού που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα τα τελευταία 2 χρόνια. Το εμβόλιο πρέπει να αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, προσιτό σε όλους τους ανθρώπους ,σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πέρα από πατέντες, λογικές κερδοσκοπίας και γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών . Είδαμε πόσο πολύτιμο χρόνο και ανθρώπινες ζωές κόστισαν οι ανταγωνισμοί των εταιρειών εντός του νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως.

Παρόλο που ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξάλειψη του κορωνοϊού, από μόνος του δεν επαρκεί. Χρειάζεται γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς , στα ΜΜΜ και φυσικά στα σχολεία , με λιγότερους μαθητές στις τάξεις, καλύτερη κτηριακή υποδομή, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών κλπ. Αυτές ήταν άλλωστε και οι προτάσεις του υγειονομικού και του εκπαιδευτικού κινήματος, που δυστυχώς δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση ,με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες νεκρούς εν μέσω αδιέξοδων  ‘’ λοκντάουν ’’.

Δυστυχώς, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως : η κακή διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις, η εργαλειοποίηση και η επικοινωνιακή διαχείρισή της για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους , αλλά και η γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς - αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών - βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται διάφορες ανορθολογικές απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας περί της πανδημίας και του εμβολιασμού. Τέτοιες απόψεις, που υποτιμούν τον κίνδυνο του κορωνοϊού , που αρνούνται μέχρι και την ύπαρξή του και  που απαξιώνουν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας ( μάσκα , test , αποστάσεις κλπ )  είναι επικίνδυνες, αντικοινωνικές και μας βρίσκουν  αντίθετους. Δεν είναι "ατομικό δικαίωμα" και "ελευθερία" η αδιαφορία προς τον διπλανό και το κοινωνικό σύνολο, τη στιγμή μάλιστα που εκατομμύρια συνάνθρωποι μας έχουν πεθάνει ή έχουν νοσήσει σοβαρά και οι υγειονομικοί δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα στα νοσοκομεία.

Από την άλλη μεριά όμως, έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα, τόσο από επίσημα χείλη, όσο και από στοχευμένες διαρροές στον τύπο, να τίθεται το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα  μια τέτοια εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Δεν είμαστε γενικά κατά κάθε υποχρεωτικότητας. Πχ είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης και το φωνάζουμε. Όμως , ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και ως τέτοια πρέπει να έχει τη συναίνεση του υποκειμένου. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί ζητήματα βιοηθικής, διακρίσεων και άσκησης βιοπολιτικής από τη μεριά των κυβερνώντων. Μέχρι πού δικαιούται η εξουσία να παρεμβαίνει στην ιδιωτική σφαίρα και στο ανθρώπινο σώμα προς όφελος της δημόσιας υγείας ; Μέχρι πού φτάνει η περιστολή ατομικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της μάχης κατά της πανδημίας; Μήπως οι έκτακτες καταστάσεις φέρουν μόνιμα μέτρα; Αυτοί είναι σοβαροί προβληματισμοί που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και δυστυχώς, όπως  φαίνεται, θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Εκτιμούμε ότι με την υποχρεωτική επιβολή του εμβολιασμού ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι και καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Άλλωστε, ως εκπαιδευτικοί , έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της πειθούς, του ορθού λόγου, της συνειδητής αυτοπειθαρχίας προς όφελος του συνόλου. Και αυτά είναι πιο αποτελεσματικά εργαλεία από την οποιαδήποτε επιβολή .

Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των συναδέλφων, τάσσεται

1)       υπέρ του εμβολιασμού και της διαθεσιμότητας των εμβολίων, το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να εμβολιαστούν και ασκούν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας,

2)       κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οποιασδήποτε διάκρισης κατά οποιουδήποτε ατόμου και οποιασδήποτε ομάδας πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι θα αγωνιστούμε, με οποιοδήποτε μέσο, εναντίον μια τέτοιας πρωτοβουλίας.

Καλεί , επίσης, την Ο.Λ.Μ.Ε., τη Δ.Ο.Ε.,  την  ΑΔΕΔΥ και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών  να τις υιοθετήσουν και ζητά από τα κόμματα και τους  βουλευτές του νομού μας να λάβουν θέση για το ζήτημα αυτό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.