ΜΑΖΙ

Όχι στο απαρτχάιντ και στις υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις. Όχι στα υγειονομικά πιστοποιητικά ως μέσο διάκρισης και ελέγχου. Όχι στις αναστολές εργασίας και στην αυθαιρεσία των εργοδοτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όχι στον ολοκληρωτισμό. Ο φασισμός δεν θα περάσει. Αγωνιζόμαστε για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για την ίδια την ζωή.

Μ.Α.Ζ.Ι.: Ανοιχτή επιστολή για το ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και τη δημοκρατία σήμερα

Πανελλαδική κίνηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

https://mazi-kinisi.blogspot.com/                            mazi.kinisi@gmail.com

 

24/10/2022

Για το ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και τη δημοκρατία σήμερα

  

Σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας συμβαίνουν γεγονότα που έχουν   βαρύτατες ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την πλειοψηφία των πολιτών, και ιδιαίτερα για τους 7.500 υγειονομικούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, για τους φοιτητές ιατρικών και συναφών σχολών, για τα παιδιά ΑΜΕΑ και εν γένει για τους εκβιαζόμενους με την επιβίωσή τους πολίτες.

Οι υγειονομικοί  δεν συναίνεσαν στον εμβολιασμό με τα νέας τεχνολογίας εμβόλια κατά του SARS -Cov- 2, με αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας από 1η Σεπτέμβρη 2021, με αφαίρεση του δικαιώματος να εργαστούν οπουδήποτε και με στέρηση ολόκληρου του μισθού τους, σε αντίθεση με όσους είναι υπόδικοι για σοβαρά αδικήματα και λαμβάνουν, σύμφωνα με το νόμο, μέρος του μισθού τους. Μάλιστα από τις 21-3-22  πέντε υγειονομικοί σε αναστολή έκαναν απεργία πείνας περισσότερο  από ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή φοιτητές που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και που δεν κινδυνεύουν από τον ιό,όπως έχει αποδειχτεί περίτρανα, βρίσκονται μπροστά στο πρωτοφανές  εκβιαστικό δίλημμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενδίδοντας σε μία ιατρική πράξη που δεν επιθυμούν και που αποδεδειγμένα ενέχει κινδύνους ή να τις  τερματίσουν. Παράλληλα οι οικογένειες ατόμων με αναπηρία βίωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα μία απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς αυτά δεν γίνοντανδεκτά στα ΚΔΑΠ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικογενειακό περιβάλλον και την ψυχική ανάπτυξή τους.

Δεν ακούσαμε  τίποτα σχετικό  από τα ΜΜΕ για τα σοβαρά αυτά θέματα,  που θίγουν βασικά ζητήματα ελευθερίας κι έχουν ξεσηκώσει πλήθος κόσμου σε συγκεντρώσεις και πορείες συμπαράστασης σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στην πρωτεύουσα κάθε Σάββατο από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι πολύ πρόσφατα.

Θεωρείτε,προφανώς, ανάξιο αναφοράς το γεγονός ότι άνθρωποι που δε διέπραξαν κακουργηματικές πράξεις ζουν στα όρια της ανέχειας,ότι κάποιοι έπεφταν αναίσθητοι έξω από το υπουργείο Υγείας εξαντλημένοι από την απεργία πείνας, ότι μερίδα υγειονομικών σε αναστολή  στις 30-3-22 προσπάθησε να πλησιάσει στη Βουλή για να παραδώσει ψήφισμα και απωθήθηκε, ότι  περίπου 40 υγειονομικοί  που έκαναν ειρηνική διαδήλωση για 20 περίπου λεπτά πλησίον της οικίας του Πρωθυπουργού αργότερα  συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Και φυσικά ελάχιστη αναφορά έγινε και  για τις μεγάλες πορείες με χιλιάδες πολίτες κατά της υποχρεωτικότητας και υπέρ της αυτοδιάθεσης, σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, που επαναλαμβάνονται πάνω από ένα χρόνο τώρα.

Πού είστε, κύριοι της ενημέρωσης; Γιατί τόσον καιρό σιωπάτε; Γιατί δεν δίνετε χώρο και στην αντίθετη άποψη; Ποιος είναι ο ρόλος σας και ποιον υπηρετείτε;

Είναι επίσης άξιο απορίας γιατί «έγκριτοι»  δημοσιογράφοι  μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών έδιναν χώρο σε χαρακτηρισμούς για συμπολίτες μας που δεν επέλεξαν να εμβολιασθούν, καλλιεργώντας τις διακρίσεις και τον άδικο στιγματισμό τους.Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της αήθους επίθεσης σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας; Ποιος βγήκε κερδισμένος από όλο αυτό το παραλήρημα; Γιατί η δημόσια υγεία δεν βγήκε κερδισμένη.Άλλωστε ουδέποτε σταθήκατε κριτικά απέναντι στα μέτρα που λήφθηκαν!

Κι ενώ διαδραματίζετε πολύ σημαντικό ρόλο για την λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς έχετε υποχρέωση να αναδεικνύετε  τα τόσο σοβαρά αυτά κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα σε αυτήν ακριβώς την περίοδο που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι  της πολιτείας παραδέχτηκαν ότι τείχος ανοσίας τελικά δεν μπορεί να δημιουργηθείκαι ότι στις ΜΕΘ μεγάλο ποσοστό είναι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, θα περιμέναμε τουλάχιστον τώρα να διοργανώσετε ανοιχτό διάλογο με επιστήμονεςαπό την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με δεκάδες μελέτες πλέον εκφράζουντον προβληματισμό τους σχετικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Γιατί μας έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα στην ενημέρωση; Ποιος αποφασίζει τελικά τι θα  «φτάσει» στους πολίτες και τι όχι;

Και ενώ υπάρχουν πολλές κινητοποιήσεις, όπως η επιστολή από τους «Σκεπτόμενους Γονείς και Ενεργούς πολίτες»με τα ερωτήματα χιλιάδων γονέων που εκφράζουν την ανησυχία τους, που βασίζεταισε τεκμηριωμένες επιστημονικά μελέτεςκαι ενώ χιλιάδες γιατροί ανά τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τακτικές που ακολουθούνται, εσείς εξακολουθείτε να τρομοκρατείτε και να λοιδορείτε, ώστε να διατηρείτε τον τρόμο της κατακερματισμένης κοινωνίας ενισχύοντας το μίσος για τον «εχθρό». Έναν εχθρό που κάποιοι υψηλά ιστάμενοι επινόησαν και εσείς προβάλλατε με περισσή προθυμία.

 

Θεωρούμε  αναφαίρετο το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας.Εσείς όμως δημιουργείτε  με τη στάση σας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, κατά συνέπεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του σε μια δημοκρατική διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση των δημοσιογράφων, όταν οι υποτιθέμενοι ειδικοί αποκάλυψαν ότι δεν ευσταθεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας μέσω των εμβολίων. Μια τέτοια δήλωση έμεινε ασχολίαστη τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι ανά την επικράτεια  έχασαν τη δουλειά τους. Ανάλογη ήταν και η στάση των μέσων στην είδηση  ότι η καταγραφή των θανάτων δεν ήταν σωστή και ότι τα νούμερα που δίνονταν δεν ήταν πραγματικά.

Ως εκπαιδευτικοί είμαστε υπέρμαχοι της έρευνας, της αμφισβήτησης  και  της ελεύθερης κριτικής σκέψης. Γνωρίζουμε ότι  η δημοσιογραφία απαιτεί ήθος. Γι’ αυτό σας καλούμε –προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης απέναντι στη πολιτεία και τους θεσμούς -  να προτάξετε την προάσπιση της ελεύθερης ενημέρωσης, να ασκήσετε αδέσμευτα και απρόσκοπτα το έργο σας,ώστε στην ιστορία, να καταγραφεί ο ρόλος σας με θετικό πρόσημο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Αναμένουμε την άμεση αποκατάσταση της ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας και της αλήθειας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.